top of page

Texter

"Bykyrkans många slag tystnar och den lilla grusvägen mellan husen i byn Tard ligger tyst i vårsolen, sånär som på en tupp som gal från grannhusets bakgård. Här, i de fattigaste delarna av nordöstra Ungern, ungefär en och en halv timme från Budapest, ligger Matyó Design, ett företag som syr kläder broderade med blommor, fåglar och blad – mönster som gått i arv från generation till generation och numera återfinns på Unescos lista över immateriella världsarv."

Hemslöjd, 2022

"När man gör en allergiutredning inom vården görs den vanligtvis antingen genom ett blodprov eller ett pricktest. Vid blodprov mäter man halten av IgE i blodprovet mot de ämnen man misstänker att du har allergi mot. Har man inte symtom anses man normalt inte vara allergisk, även om värdet är förhöjt. Allergitester säger egentligen väldigt lite om allergi men visar endast att du är sensibiliserad, det vill säga att du har antikroppar."

Allergia, 2021

"I USA har de funnits i ungefär tio år, men ungerska blandrashunden Gofree är Europas första glutenhund. Efter nästan två års utbildning med instruktörer i Ungern och Slovenien är han kapabel att hitta så små mängder gluten som 10 mg gluten per kilo livsmedel.
– Vi hoppas att Gofree– vars namn både står för “Go Free” och det ungerska ordet gofri, som betyder våffla– ska stå för att vår dotter när hon blir äldre ska kunna uppleva samma frihet som andra tonåringar, säger Nóra Sziklai Bengyel, hundinstruktör och ägare."

CeliakiForum, 2020

"Vad IMNM beror på har inte forskarna kommit fram till ännu. Man vet dock att behandling med statiner, ett läkemedel som ges för att sänka kolesterolvärdet, i vissa fall kan utlösa sjukdomen. Detta upptäcktes när en amerikansk forskare, Lisa Christopher-Stine, analyserade blodprover från ett antal patienter. Hon noterade att flera av dessa hade reaktivitet mot ett specifikt protein, och när hon då tittade på vad som kännetecknade de här patienterna såg hon att de dels hade väldigt höga mängder muskelenzymer i blodet, mycket nekroser i sina muskelbiopsier– och att många av dessa hade behandlats med statiner. "

Reumatikervärlden, 2017

"Det är inte bara människor i västvärlden som har ökande problem med allergier. Även våra husdjur drabbas. Enligt Susanne Åhman, dermatolog på VetaDerm Veterinärklinik i Lomma, är det väldigt vanligt med allergi hos hundar i nordvästra Europa. 

– Ungefär tio till femton procent av hundarna är allergiska. De två största allergierna hos hundar är omgivningsallergi och matallergi, och en del hundar har bara en av allergierna, medan andra har båda varianterna. "

Tidningen Land, 2019

"Hur väljer man vem som ska vara fadder?

– Det finns något väldigt fint i att välja ut faddrar. Det är ett hedersuppdrag. Man blir lite mer familj med varandra. Innan kanske man bara är vänner. Det här är ett åtagande för livet, så ta personer du tror kommer finnas i ditt liv alltid. Din syrras nya kille kanske du inte behöver välja av det skälet, men det är min personliga åsikt, skrattar Gabriella Johansson. Personen ska vara en vettig vuxen för det här barnet. Tänk på det som ett sätt att ge det här barnet fler vuxna som kommer att bry sig om det. Därför behöver du inte ta din syrra eller brorsa heller. De är ju redan släkt med barnet. "

Vi Föräldrar 2019

"Användningen av nickel är hårt reglerad inom EU, genom en lag som anger hur mycket nickel ett föremål får avge, men trots att en majoritet av nickelallergikerna också kan korsreagera på palladium finns inga liknande regler för användandet av ädelmetallen. Många som reagerat på guldsmycken med palladium i kan därför också ha dragit slutsatsen att de inte tål vitt guld, där palladium ofta ingår i guldlegeringen.

– Med dagens kunskap är det klokt att inte använda smycken med palladium i om man har nickelallergi, säger Mihály Matura, överläkare på Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm."

Allergia, 2017

bottom of page